Despre Grupul Folcloric Sânzienele

Solstiţiul de vara (24 iunie) este patronat de sărbătoarea Sânzienelor, sărbătoare florală şi câmpenească legată de înflorirea plantelor care au acest nume, dar şi de zânele bune numite Sânziene.

Reprezentarea lor în traditia românească înseamnă prezenţa unor fete tinere îmbrăcate în haine noi de sărbătoare purtând pe cap coroniţe din flori de sănziene.

Sânzienele, un nume inspirat, potrivit pentru un grup de fete frumoase la chip şi la suflet, delicate şi angelice, aflate la vârsta inocenţei. Fetele purtând coroniţa sânzienelor, flori legate de sacrul feminin, flori diafane care ocrotesc iubirea.

Grupul folcloric "Sânzienele" s-a infiinţat în anul 1987 în cadrul clasei de canto popular la Şcoala Populară de Artă Arad de către profesoară Mărioara Miclea, şi s-a regrupat în toamna anului 1996 sub numele de "Sânzienele".

Grupul este format din 10-12 fete cu voci cristaline, ce emană muzicalitate şi o sublimă armonie.

În prezent activează sub egida Centrului Cultural Judetean Arad şi promovează cu prioritate cântecul tradiţional arădean.

Poartă un valoros cosum popular, cunoscut sub numele de "Costumul cu pui tablă". Denumirea face referire la bogăţia cusăturii de pe mâneca iei. Costumul are o vechime de aproape un secol şi provine din salba de sate de pe malul stâng al Mureşului (Capâlnaş, Birchiş, Ostrov, Ţela).

În repertoriul Sănzienelor se regăsesc cântece din toate subzonele folclorice arădene: Ţara Zarandului, Valea Mureşului, Podgoria Aradului şi Câmpia Arădeană. Peste 150 de cântece populare promovate în 12 albume muzicale au fost salvate de la uitare.

Toate înregistrările acestor albume au fost realizate cu orchestra Rapsozii Zărandului condusă de taragotistul Petrică Paşcu.

A participat la festivaluri folclorice în ţară şi străinătate, la spectacole artistice alături de nume consacrate ale folclorului românesc precum şi la filmări ale televiziunilor naţionale şi regionale.

De-a lungul anilor din grupul Sânzienele s-au desprins tinere cu potential vocal solistic excepţional, astăzi nume sonore în viaţa artistică locală şi naţională.

Voichiţa Suba

Ioana Luguzan

Paula Paşca

Roxana Suciu

Aura Bonchiş

 

Mădălina Păcurar

Simona Stănilă

Sorina Lupşa